Soluţia VTMIS Saab CoastWatch
Saab

În porturile cu trafic intens, siguranţa şi eficienţa depind de managementul efectiv al navigaţiei prin comunicaţii electronice adecvate şi experienţa locală furnizată de obicei de către piloţi.

Saab CoastWatch AIS

Un centru VTS poate îmbunătăţi siguranţa şi eficienţa maritimă sau fluvială colectând şi administrând cele mai fiabile informaţii de navigaţie, monitorizând şi evaluând traficul naval şi situaţiile potenţial periculoase, apoi furnizând informaţii precise şi oportune ofiţerilor care comandă navele. Operatorii din locaţii fixe (platforme petroliere, operatori portuari) pot primi informaţii exacte asupra navelor ce urmează a fi procesate şi astfel pot gestiona cu mai multă eficienţă infrastructura şi resursele disponibile.

Varianta simplificată VTS propusă de Saab oferă soluţii pentru toate aceste cerinţe. Sistemul a fost dezvoltat folosind cele mai noi tehnologii disponibile, pentru a pune la dispoziţia clientului un sistem flexibil şi de viitor.

Caracteristici principale
arrow Interfaţa grafică de prezentare poate fi personalizată după preferinţele utilizatorilor, pentru a preveni dezordinea cauzată de excesul de informaţii
arrow Situaţia traficului este suprapusă peste o hartă electronică de navigaţie, formatele suportate fiind S-57 şi Raster
arrow Sistemul de prezentare este intuitiv şi uşor de controlat chiar de către operatori mai puţin experimentaţi
arrow Se pot crea zone pentru aplicarea regulilor ce generează alerte
arrow Harta va fi configurată să afişeze sau nu diverse straturi de informaţii, iar ţintele AIS se pot filtra în funcţie de anumiţi parametri configurabili
arrow Managementul regulilor permite setarea unor reguli complexe pentru anumite nave sau obiecte geografice
arrow Alerte de sistem pentru administrarea senzorilor şi monitorizarea navelor
Sistemul de prezentare

CoastWatch colectează date AIS şi le combină într-o imagine detaliată a situaţiei de trafic şi a stării curente a sistemului. Datele combinate sunt afişate într-o interfaţă (GUI) modernă şi intuitivă, deasupra unei hărţi electronice, iar operatorii pot să evalueze şi să răspundă rapid situaţiilor din trafic.

Saab CoastWatch AIS

CoastWatch AIS oferă opţiuni avansate de configurare pentru a preveni dezordinea provocată de excesul de informaţii afişate. Pentru a simplifica munca operatorilor, CoastWatch AIS foloseşte o abordare bazată pe obiecte, iar interacţiunea cu GUI devine astfel mai intuitiva si uşor de controlat. De exemplu, meniurile contextuale şi elementele GUI pot fi mişcate liber pe ecran.

Harta poate fi mutată, mărită sau micşorată folosind mausul sau bara superioară de instrumente. Nivelul de detaliu al hărţii se va modifica odată cu nivelul de zoom pentru a preveni surplusul de informaţii la o privire de ansamblu, sau pentru a afişa mai multe informaţii la un nivel ridicat de zoom.

Pot fi afişate mai multe tipuri de ferestre: cele statice sunt folosite ca privire de ansamblu asupra hărţii sau pentru supravegherea anumitor zone, iar cele dinamice pentru urmărirea navelor şi vor rămâne centrate pe o anumită ţintă AIS.

Ţintele sunt afişate împreună cu vectorii de viteză şi indicatorul de giraţie. Navele AIS pot fi desenate la dimensiuni reale, cu punctul de referinţă indicat corect prin prelucrarea informaţiilor despre poziţia antenei GPS, disponibile în datele AIS. Utilizatorul are la dispoziţie instrumente pentru măsurarea direcţiilor şi distanţelor dintre punctele şi ţintele selectate.

Operatorul poate modifica o serie de proprietăţi ale ţintelor afişate:

arrow Informaţii afişate pe hartă lângă ţintă, ca numele navei, indicativul de apel, cursul, viteza şi pescajul
arrow Utilizarea direcţiei reale de deplasare sau a cursului deasupra fundului
arrow Simbolul ţintei poate indica informaţii despre navă: încărcătură periculoasă, pilot, ancorată, stare de alertă etc.
arrow Lungimea vectorilor de viteză este configurabilă

Manipularea zonelor şi punctelor de interes este o funcţie importantă a sistemului VTS. În acest mod se pot seta reguli şi alarme ce se declanşează când nava intră în anumite zone de interes sau când încalcă o regulă asociată unui punct de interes. Exemple de utilizare a zonelor sunt protejarea podurilor, şantierelor sau a mediului.

Mesagerie AIS

Saab CoastWatch AIS Sistemul administrează mesajele text din sistem şi permite operatorilor să comunice cu alţi operatori sau cu navele prin SRM-uri (Safety Related Message).

Staţia de bază Saab R40
Saab CoastWatch AIS

AIS este unul dintre senzorii principali de informare ai unui centru VTS. Saab R40 este cea mai nouă versiune de staţie de bază AIS de la Saab TransponderTech, echipată cu un controller încorporat, comunicând prin Ethernet şi / sau porturi seriale. R40 deţine toate certificatele necesare pentru o staţie de bază AIS, de exemplu EU R&TTE.

Pachet recomandat VTMIS
arrow Staţie de bază Saab R40 AIS cu antenele aferente VHF şi GPS, certificată EC
Opţional, licenţă client NMR pentru conectare în sistemul RoRIS ANR
arrow Staţie de lucru cu două monitoare 27”
arrow Licenţă Saab CoastWatch AIS Standalone
arrow Hărţi electronice în format IHO S57
arrow Servicii de instalare şi configurare, instruire operatori, suport
arrow Asistenţă obţinere autorizaţii de funcţionare de la ICGTI
Broşuri şi alte informaţii

Echipa Ultrans TM a urmat cursuri de pregătire şi autorizare pentru instalarea, punerea în funcţiune, întreţinerea şi service-ul produselor Saab TransponderTech, fiind unicii reprezentanţi ai companiei în România.

Pentru utilizarea soluţiei CoastWatch AIS veţi avea nevoie de o sursă de date AIS. În cazul unui sistem de sine stătător puteţi achiziţiona o staţie de bază Saab R40, cu acoperire de aproximativ 100 km în funcţie de poziţionarea antenei VHF. Alternativ, puteţi accesa serverul RoRIS pentru preluarea tuturor ţintelor AIS furnizate de ANR, acoperirea fiind mult mai mare. În acest caz trebuie achiziţionată prin compania noastră o licenţă de client NMR al serverului ANR, iar furnizarea datelor AIS depinde numai de disponibilitatea serviciilor ANR.


PDF File

Broşură
Saab CoastWatch

Link

Site Producător