Integrare Cobra în autospeciale
Cold Cut Systems

Sistemul Cold Cut Cobra este disponibil în mai multe configuraţii pentru a permite integrarea cu orice tip de autospecială, de la vehicule 4x4 tip pick-up cu rezervor de 270 l de apă sau furgonete de 3,5 t sau 5 t cu maximum 750 l de apă, până la autospeciale de mare capacitate cu 5000 l sau 9000 l şi autoscări. Pompa de înaltă presiune va fi antrenată ori de la o priză de putere (sau split shaft, belt drive), ori de sistemul hidraulic deja existent pe autospecială. Carosierii din România cunosc detaliile tehnice ale soluţiilor Cobra şi pot integra echipamentele pe o gamă largă de autospeciale, în funcţie de cerinţe.

Amintim şi unităţile cadru autonome cu motoare proprii, dar aceste sisteme complete sunt considerate de uz industrial sau pentru dotearea centrelor de pregătire. Masa şi dimensiunile nu recomandă integrarea.

Pentru detalii tehnice complete puteţi consulta broşurile disponibile mai jos.

Cold Cut Cobra C360. Modelul de bază, conceput pentru integrare în orice tip de autospecială, conţine toate componentele esenţiale ale sistemului de stingere cu hidroperforare - pompa de înaltă presiune (300 bari), recipientul pentru agent abraziv, tamburul cu retractare electrică şi furtun de 80 m şi lancea de refulare cu sistem de control radio. Carosierul poate alege metoda de antrenare a pompei în funcţie de specificaţiile vehiculului.
Necesar PTO: fix 1450 rpm, 34 kW.
Necesar alimentare apă: 2 - 8 bari, 70 l/min.

Cold Cut Cobra C360H. Pe lângă modelul de bază, acest sistem beneficiază de un motor hidraulic care poate fi conectat la sistemul hidraulic deja existent în autospecială. În general este utilizat pe autospeciale de mare capacitate sau de intervenţie la înălţime, unde sistemul hidraulic este deja disponibil pentru acţionarea scării.
Necesar hidraulic: minim 230 bar şi 87 l/min - sau - minim 170 bari şi 120 l/min.
Necesar alimentare apă: 2 - 8 bari, 70 l/min.

Cold Cut Cobra C3600HLS. Pe lângă modelul C360H, acest kit conţine un sistem hidraulic "load-sensing" complet, cu pompă hidraulică, bloc distribuţie, rezervor pentru ulei şi sistem de răcire. În general este utilizat în programe de retrofit ale autospecialelor mai vechi sau atunci când autospeciala nouă trebuie să îndeplinească şi alte funcţii care ar necesita acţionare hidraulică.
Necesar PTO pompă hidraulică: minim 900 rpm, 40 kW.
Necesar alimentare apă: 2 - 8 bari, 70 l/min.

Cold Cut Cobra
Autospeciale de primă intervenţie

Autospecialele de primă intervenţie au avantajul de a ajunge rapid la locul incidentului şi a începe deja stingerea incendiului şi răcirea spaţiului până la apariţia autospecialelor de suport, care vor alimenta în continuare echipamentul Cobra cu apă. Datorită debitului de 60 l/min, un rezervor de apă de 270 sau 500 de litri poate fi suficient pentru oprirea propagării, localizare şi pregătirea atacului interior, iar în unele cazuri pentru lichidare şi încheierea operaţiunii fără a mai recurge la metodele tradiţionale.

O autospecială de mici dimensiuni va putea traversa cu uşurinţă zonele cu trafic congestionat şi cele rezidenţiale, unde autoturismele parcate vor pune în dificultate vehiculele mari. De asemenea, furtunul de minimum 80 m facilitează colaborarea cu autospeciala de lucru la înălţime pentru a ataca interior incendiile de la etaje superioare sau mansarde, servanţii aflându-se în poziţii sigure în exteriorul clădirii.

Nu în ultimul rând, autospeciala de primă intervenţie tip pick-up sau furgonetă este avantajată de costurile de întreţinere şi consum reduse.

Recomandăm ca autospecialele de primă intervenţie să beneficieze şi de pistolul MPN de joasă presiune, pentru a avea la dispoziţie o soluţie alternativă de stingere la intervenţiile unde nu se pretează hidroperforarea sau refularea apei la 300 de bari. Autospecialele de mare capacitate vor folosi pompele clasice în acest scop.

Cold Cut Cobra
Autospeciale de mare capacitate

Există mai multe avantaje la integrarea Cobra pe autospeciale de mare capacitate. Sistemul de stingere cu hidroperforare este mereu la îndemână si beneficiază de o cantitate de apă mai mult decât suficientă. La intervenţie nu sunt necesare două echipaje şi două autospeciale distincte, una cu echipament Cobra şi a doua numai cu pompă clasică. Costul total de achiziţie scade, fiind vorba despre un singur vehicul care conţine ambele pompe. De asemenea, rolul pistolului MPN va fi luat de ţeava de refulare a pompei de joasă presiune.

Carosierii au la dispoziţie modalităţi multiple de integrare, inclusiv utilizând sistemul hidraulic al autospecialei.

La fel ca în cazul autospecialelor de primă intervenţie, furtunul de minimum 80 m facilitează colaborarea cu autospeciala de lucru la înălţime pentru a ataca interior incendiile de la etaje superioare sau mansarde, servanţii aflându-se în poziţii sigure în exteriorul clădirii.

Cold Cut Cobra
Broşuri şi alte informaţii

Ultrans TM este unic reprezentant al Cold Cut Systems în România şi poate organiza, alături de experţi în tactici de stingere cu hidroperforare, sesiuni de instruire cu privire la tehnici avansate de combatere a incendiilor şi utilizarea corectă a stingătorului cu hidroperforare Cobra. Carosierii români cunosc detaliile şi cerinţele tehnice şi pot asigura integrarea echipamentelor Cobra pe autospeciale de diverse capacităţi (250 l - 9000 l).

Vă rugăm să ne contactaţi pentru consultanţă în vederea alegerii unei configuraţii corect adaptată mediului de lucru, cu ajutorul unei liste complete de opţiuni şi preţuri.

PDF File

Broşură
Kit Cobra C360

PDF File

Broşură
Kit Cobra C360H

PDF File

Broşură
Kit Cobra C360HLS

Link

Site Producător


Cold Cut Cobra