Privind la mediul de lucru în care îşi desfăşoară activitatea personalul de intervenţie, puţine alte operaţiuni au un grad de risc mai ridicat decât combaterea unui incendiu interior de către pompierii dotaţi cu aparate de respirat. Metoda de lucru pentru stingerea incendiilor prezintă riscuri serioase deoarece supune personalul la un nivel de stres extrem. Pompierii sunt expuşi la riscuri fizice - cum ar fi căldură intensă, explozie, backdraft, flashover, prăbuşirea clădirii, obiecte ascuţite, pericolul de cădere de pe structuri atunci când câmpul de vizibilitate este redus sau inexistent - şi, de asemenea, la riscurile psihice aferente situaţiilor stresante de zi cu zi.
Metoda Cold Cut Cobra de hidroperforare şi stingere a incendiilor permite accesarea focului dintr-o poziţie sigură, exterioară, răcirea rapidă a incintei şi întreruperea propagării. Aceste avantaje operaţionale sunt obţinute prin abilitatea sistemului de a penetra rapid orice material de contrucţii convenţional. Este, în prezent, cea mai sigură opţiune disponibilă pentru serviciile de intervenţie. Pompierii vor căuta mereu să reducă expunerea la risc în faza iniţială a operaţiunii, alegând metode alternative care să evite pe cât posibil intervenţiile interioare pentru stingerea incendiului. Metoda Cold Cut Cobra oferă o alternativă sigură şi eficientă comparativ cu tehnicile tradiţionale.
Metodele combinate, folosind stingătorul Cold Cut Cobra alături de camere cu termoviziune şi ventilaţie cu presiune pozitivă, oferă comandanţilor de intervenţie noi opţiuni operaţionale; servanţii nu mai sunt nevoiţi să folosească aparate de respirat şi să recurgă la combaterea interioară a incendiilor în prima fază a intervenţiei.