Tactici de ventilare PPV
Leader

Compania Leader pune la dispoziţie gratuit materiale de curs digitale referitoare la tacticile de ventilare cu presiune pozitivă. Le puteţi accesa la această adresă.

Împreună cu sistemele Cobra şi camerele cu termoviziune, ventilatoarele PPV sunt parte integrantă a tacticii de stingere cu hidroperforare.

Leader PPV
Tactică PPV ofensivă
Leader PPV

Tactica ofensivă se referă la ventilarea directă a volumului în care se dezvoltă incendiul, în combinaţie cu atacul de stingere prin mijloace tradiţionale. Această tactică urmăreşte o modificare în dinamica arderii, protejarea servaţilor prin împingerea flăcărilor în direcţia opusă şi reducerea intensității incendiului.

Tactică PPV defensivă
Leader PPV

Această tactică defensivă previne propagarea fumului şi gazelor de ardere în anumite spaţii care trebuiesc protejate. Sunt ventilate numai volumele neafectate de ardere. Tactica implică ventilare disociată de atacurile pentru stingere şi creează rute logistice cu o presiune mai mare a aerului în vederea evacuării victimelor.

Tactici PPV combinate - ventilare operaţională

Combinarea tacticilor defensive şi ofensive este numită şi ventilare operaţională. Un exemplu de aplicare în cazul blocurilor de locuinţe:

Leader PPV

Iniţial se acţionează prin ventilare defensivă cu ajutorul unui ventilator principal de putere mare (ex. MT240 sau LFV debit mare) poziţionat în faţa intrării blocului.

Odată ce casa scării este bine presurizată şi considerată sigură, echipajul de intervenţie poate urcă şi va poziţiona un ventilator secundar portabil de dimensiuni mai mici (ex. BATfan) în faţa apartamentului afectat de ardere.

După obţinerea unei deschideri pentru evacuare, faza de ventilare ofensivă poate începe. Fluxul de aer proaspăt de la ventilatorul principal este retransmis de ventilatorul secundar aflat la etajul afectat şi împinge fumul fierbinte şi toxic în afara clădirii, oprind propagarea. Controlarea fumului facilitează atacul de stingere al echipajului de intervenţie, oferă vizibilitate îmbunătăţită şi un mediu de lucru mai rece şi mai sigur.

Ventilare cu presiune negativă (NPV)

Extragerea fumului sau ventilarea cu presiune negativă implică scăderea presiunii din volumul afectat. Ventilatorul este plasat înăuntrul zonei inundate de fum pentru a-l împinge spre exterior. Simultan, echipajul de intervenţie creează o deschidere în partea opusă pentru a oferi un flux de aer proaspăt ce va ajuta la evacuarea mai rapidă a fumului. Tactica NPV poate fi aplicată în multe situaţii, în principal dacă locul şi condiţile nu favorizează ventilarea naturală sau ventilarea cu presiune pozitivă.

Leader PPV

Această metodă este eficientă mai ales în cazul incendiilor din parcări subterane, tuneluri şi staţii de metrou, subsoluri şi pivniţe. Pot fi folosite două sau mai multe ventilatoare PPV normale, dar şi sisteme de debit mare cu tubulatură de extragere a fumului.

PPV