Puteţi viziona mai multe materiale video
pe canalul nostru YouTube
Cold Cut Cobra - Exemple video
Cold Cut Systems

O prezentare a sistemului de stingere cu hidroperforare Cold Cut Cobra, a sistemului MPN şi a metodei de intervenţie combinând lancea, pistolul multifuncţional, camera cu termoviziune şi ventilaţia cu presiune pozitivă.

Demonstraţii Cobra în România
Centrul de pregătire Bucureşti - perforare uşă metalică Centrul de pregătire Bucureşti - perforare uşă metalică Centrul de pregătire Bucureşti - perforare uşă metalică Centrul de pregătire Bucureşti - pulverizare la 300 de bari Centrul de pregătire Bucureşti - demonstraţie stingere container Centrul de pregătire Bucureşti - demonstraţie stingere container Centrul de pregătire Bucureşti - instruire pompieri ISU Bucureşti-Ilfov Centrul de pregătire Bucureşti - intruire pompieri / exerciţiu container Facultatea de pompieri - prezentare autospecială de intervenţie rapidă Facultatea de pompieri - perforare uşă metalică Facultatea de pompieri - perforare uşă metalică Facultatea de pompieri - perforare cărămidă Facultatea de pompieri - perforare cărămidă Facultatea de pompieri - stingere incendiu container
Săgeată Stânga
Săgeată Dreapta

În perioada 4 – 20 noiembrie 2014, cu sprijinul IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, am avut posibilitatea de a organiza o serie de exerciţii de hidroperforare şi stingere a incendiilor cu autospeciala de intervenţie rapidă Cold Cut Cobra.

Demonstraţiile au avut loc la Centrul de Pregătire al Pompierilor, cu participarea reprezentanţilor din mai multe Inspectorate judeţene, la Facultatea de Pompieri, la Şcoala de Subofiţeri Boldeşti, în anumite detaşamente din Bucureşti, apoi, în ultimele zile, la sediile ISU Braşov şi ISU Cluj.

Exerciţiu UK - intervenţie tipică Cobra

Un exerciţiu efectuat în Regatul Unit combină câteva echipamente moderne pentru stingerea eficientă şi rapidă a unui incendiu în spaţiu închis. Paşii intervenţiei urmează tactica de stingere cu hidroperforare:

arrow Atac imediat cu hidroperforare şi debit redus pentru evitarea daunelor cauzate de apă, utilizând Cobra.
arrow Monitorizarea eficienţei stingerii cu ajutorul aparatului de termoviziune, în acest caz Scott Safety ISG X380.
arrow Imediat ce temperatura din spaţiul închis a scăzut suficient, se pregăteşte atacul interior de lichidare.
arrow Ventilatorul cu presiune pozitivă Leader este poziţionat în faţa intrării pentru a proteja servanţii în timpul atacului şi a îmbunătăţi vizibilitatea prin evacuarea rapidă a fumului şi aburului fierbinte din încăpere.
arrow Continuând ventilarea cu presiune pozitivă, focarul rămas este lichidat rapid şi în siguranţă utilizând ţevi de refulare convenţionale, fără a inunda întreaga încăpere.
Demonstraţie Interschutz 2015

Demonstraţie a conceptului de stingere cu hidroperforare la Interschutz 2015, utilizând sisteme Cobra (300 bari) montate pe o autospecială de mare capacitate şi pe o autospecială de primă intervenţie, pistolul MPN de joasă presiune (80 bari), ventilatorul cu presiune pozitivă Leader pentru evacuarea gazelor, camera cu termoviziune Scott Safety ISG Infrasys X380 pentru monitorizarea arderii şi o autoscară pentru simularea intervenţiei la înălţime.

Intervenţie - Grădiniţă

Exemplu de intervenţie cu două sisteme Cold Cut Cobra folosite simultan. Primul grup de pompieri este întâmpinat de backdraft, cu flăcările şi gazele de ardere rezultate. Primul sistem Cobra este utilizat de pe o autoscară, din afară, sub acoperiş. Al doilea sistem Cobra este utilizat înăuntrul clădirii, la etajul doi, poziţionat spre mansardă. Pompierii sunt ajutaţi în permanenţă de imaginile de la camerele cu termoviziune, pentru a identifica focarul şi a evalua eficacitatea jetului de apă.

Întreg incendiul este stins doar cu aceste două echipamente Cobra. Intervenţia a fost foarte eficientă ca durată şi personal utilizat. Nu au existat daune produse de apă, iar centrul a putut să-şi reia activitatea a doua zi.

Exerciţiu - Mansardă

Filmarea prin deschiderea de sub mansardă evidenţiază eficienţa sistemului Cold Cut Cobra, lichidarea incendiului necesitând doar 120 de litri de apă, puţin peste două minute, fără ajutorul ventilaţiei cu presiune pozitivă.

Reportaj - Inovaţie pentru pompieri

Exerciţiu - Container

Termometrul montat în container ne indică o scădere a temperaturii interioare de la 349°C până la 61°C în numai 30 de secunde de utilizare a sistemului Cold Cut Cobra. Chiar dacă focarul nu ar fi lichidat, servanţii ar beneficia de condiţii mult îmbunătăţite pentru atacul interior rapid.

Analiză intervenţie - Casă

Atacul Cobra porneşte imediat pentru a limita propagarea arderii fără a ventila încăperea şi fără a expune personalul de intervenţie. Peretele este perforat în câteva secunde, iar în interior se generează o ceaţă de apă care răceşte imediat incinta.

Picăturile foarte fine propulsate la o viteză extrem de ridicată au un efect impresionant asupra temperaturii gazelor. Cea mai mare parte din volumul de apă introdus în incintă se transformă în aburi.

Reportaj BBC

Exerciţiu - Beci

Folosind aproximativ 16 litri de apă, incendiul este stins complet, iar pompierii pot accesa subsolul în condiţii termice mult îmbunătăţite. În faza iniţială a intervenţiei se câştigă minute importante prin atacarea din exterior, iar personalul nu este expus la riscul de prăbuşire a clădirii.

Cold Cut Cobra